Συνήθεις προβληματισμοί γονέων
Γιατί δεν με ακούει το παιδί μου; Γιατί δυσκολεύομαι να του βάλω όρια; Γιατί δεν μου μιλάει για αυτά που σκέφτεται; Γιατί ντρέπεται για μένα; Γιατί με αντιμετωπίζει με θυμό; Το παιδί μου μπήκε στην εφηβεία, πώς θα του μιλήσω για τη σεξουαλικότητα; Πώς θα διαχειριστώ τη σύγχυση φύλου που βιώνει το παιδί μου; Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο; Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το θάνατο του παππού του;
Όλες αυτές οι ερωτήσεις και άλλες τόσες, ακούγονται καθημερινά από στόματα μαμάδων και μπαμπάδων. Μπορεί να είστε και εσείς γονείς και να νιώθετε τρομερό άγχος, προβληματισμό και ανασφάλεια για το μεγάλωμα των παιδιών σας. Στην πραγματικότητα, κανένας γονέας δεν μπορεί να είναι τέλειος. Δε χρειάζεται να είναι τέλειος.
Σύμφωνα με τον Winnicott, ένα παιδί για να μεγαλώσει καλά, δε χρειάζεται μία τέλεια μητέρα. Αλλά μία αρκετά καλή μητέρα που θα προσφέρει στο παιδί της φροντίδα και τρυφερότητα.
Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικιακή περίοδο στην οποία βρίσκονται (νηπιακή, σχολική- περίοδος του όχι, εφηβική κλπ) χρειάζονται διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.
Διαδικασία συμβουλευτικής γονέων
Ως σύμβουλος, αυτό που προσπαθώ να κάνω στους γονείς που με συμβουλεύονται, είναι να τους καθησυχάσω ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ως γονείς. Προσωπική μου άποψη, είναι ότι ένας καλός γονέας, είναι αυτός που είναι καλά με τον εαυτό του. Προσπαθώ να περιορίσω το άγχος και την ενοχικότητα των γονέων και να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.
Μιας και τα παιδιά, μιμούνται πολύ τις συμπεριφορές των σημαντικών προσώπων για αυτά, στη συμβουλευτική γονέων, οι γονείς, μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται οι ίδιοι καλύτερα τα συναισθήματά τους. Μαθαίνουν να εκδηλώνουν το θυμό που μπορεί να έχουν απέναντι στον άλλο γονέα, το παιδί ή κάποιο άλλο πρόσωπο, με έναν λειτουργικό τρόπο. Που θα είναι βοηθητικός και για το παιδί. Μαθαίνουν να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν με έναν καλύτερο και πιο ωφέλιμο τρόπο. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα παιδιά τους. Πώς να εφαρμόζουν και να τηρούν όρια.
Παράλληλος στόχος, είναι η ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Οι γονείς που θα αποφασίσετε να δοκιμάσετε τη συμβουλευτική γονέων, θα μάθετε δεξιότητες αποτελεσματικού γονέα, που αφορούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά. Τεχνικές και παρεμβάσεις επίλυσης οικογενειακών συγκρούσεων και εκπαίδευση στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Θα αποκτήσετε την εμπειρία, να ακούτε πραγματικά τα παιδιά σας και να σας ακούν και αυτά!
Τέλος, η συμβουλευτική γονέων, είναι μία ευκαιρία, να αναδιαμορφώσετε, όχι μόνο τη σχέση σας με τα παιδιά σας, αλλά και με τον/την σύντροφό σας. Οι γονείς, δεν πρέπει να ξεχνούν, πως εκτός από γονείς, είναι και σύζυγοι. Η σχέση που έχετε με τον/την σύντροφό σας, είναι η πρώτης μορφής, διαπροσωπική σχέση, που θα αντικρύσει το παιδί και θα προσπαθήσει να μιμηθεί. Είναι σημαντικό, αυτό το πρότυπο σχέσης, να είναι βοηθητικό για το παιδί. Θα έχετε την ευκαιρία λοιπόν, να αλληλοακουστείτε. Να ανακαλύψετε ένα κοινό πλάνο ως προς την οικογενειακή σας διαχείριση. Να γίνεται σύμμαχοι.
Στις συνεδρίες μας, θα βρίσκομαι παρούσα, να σας ακούω ενεργητικά, με πλήρη ενσυναίσθηση και αποδοχή. Θα σας παρέχω πληροφορίες, τεχνικές και παρεμβατικές κατευθύνσεις εκεί όπου χρειάζεται. Πάντα με γνώμονα ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους τα παιδιά σας και τη σχέση που θέλετε να έχετε με αυτά. Κάθε συνεργασία με γονείς είναι εξατομικευμένη στις προσωπικές ανάγκες κάθε οικογένειας.
*Η συμβουλευτική γονέων πραγματοποιείται και σε ομαδικές θεραπείες, όπου συγκεντρώνεται μία ομάδα γονέων και μοιράζεται τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες τους. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν επιθυμούν να συνεχίσουν μαζί τη θεραπεία, μπορούν να ξεκινήσουν ατομικές συνεδρίες με διαφορετικούς θεραπευτές.