Το συναίσθημα των μελών μιας ομάδας
Πόση ανακούφιση νιώθουμε άραγε όταν συνειδητοποιούμε ότι κάποιος άλλος καταλαβαίνει την κατάστασή μας; Ότι βιώνουν και άλλοι άνθρωποι αυτό που βιώνουμε και εμείς; Ότι δεν είμαστε μόνοι μας; Ότι υπάρχουν άνθρωποι με ίδια ή παρόμοια προβλήματα;
Αυτό το συναίσθημα προσφέρει και η ομαδική θεραπεία. Τα μέλη της, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παρόμοιες ιστορίες με τις δικές τους, να υποστηριχτούν από άλλα ευάλωτα άτομα, να ακούσουν και να ακουστούν, να στηρίξουν, να προτείνουν λύσεις και να δεχτούν λύσεις για το δικό τους πρόβλημα.
Η δυναμική της θεραπευτικής ομάδας
Η δυναμική της ομάδας είναι μαγική. Είναι μαγική γιατί αποτελείται από άτομα, που θα βρεθούν μία φορά την εβδομάδα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μόνο για να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να ακούσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Μα και για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουν για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Τα μέλη της ομάδας δεσμεύονται σε ένα κοινό ταξίδι και χρειάζεται να είναι συνεπείς σε αυτό. Όλο αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα πλαίσιο γεμάτο ασφάλεια, αποδοχή, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Αυτή η αίσθηση προσφέρει ένα συναίσθημα απελευθέρωσης στα μέλη της ομάδας.
Πώς λειτουργεί μία θεραπευτική ομάδα
Ως σύμβουλος, θα βρίσκομαι εκεί για να συντονίζω, διακριτικά, την ομάδα. Για να κρατώ τα συναισθήματα που προκύπτουν και όπου χρειαστεί να επεμβαίνω, όχι σαν «αρχηγός», αλλά σαν μέλος. Μέσα στα πλαίσια της ομάδας, θα χρησιμοποιήσουμε παιχνίδια ρόλων, βιωματικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες αλλά και σωματικές ασκήσεις.
Αυτό που, περισσότερο από όλα, προσφέρει η θεραπευτική ομάδα, είναι ένας άμεσος τρόπος, να αναπτύξουν τα μέλη της, δεξιότητες επικοινωνίας, χρήσιμες για την κοινωνική τους ζωή. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, στις θεραπευτικές ομάδες, συμβαίνει αβίαστα, μέσα από την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη, στα οποία καθρεφτίζονται τα σχεσιακά μοτίβα που κάθε μέλος, έχει υιοθετήσει στη ζωή του.
Σύσταση των ομάδων
Οι ομάδες, μπορεί να είναι ομοιογενείς. Μπορεί δηλαδή να αποτελούνται μόνο από γονείς ή γυναίκες, ή ομοφυλόφιλους ή άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ο.κ.
Μπορεί όμως οι ομάδες να είναι και ετερογενείς. Να αποτελούνται δηλαδή, από άτομα με διαφορετικό ιστορικό, διαφορετικό αίτημα, διαφορετικές δυσκολίες ή ιδιότητες, και έτσι να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην ομάδα.
Από προσωπική εμπειρία, λειτουργούν και οι δύο μορφές ομάδων. Η πρώτη μορφή ομάδας, η ομοιογενής, είναι βοηθητική για την επίτευξη συγκεκριμένων και άμεσων στόχων (πχ διαπαιδαγώγηση παιδιών). Η ετερογενής ομάδα, βοηθά τα μέλη να αναπτύξουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, κατανόηση, αποδοχή αλλά ταυτόχρονα και να ενισχύσουν επικοινωνιακές δεξιότητες σε ένα πλαίσιο που αποτελείται από άτομα διαφορετικά από τους ίδιους.
Θεραπευτική ομάδα: μικρογραφία της ζωής
Η θεραπευτική ομάδα, είναι μία μικρογραφία της ζωής, κι αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Το κάθε μέλος, καλείται να ζήσει παρέα με άλλους ανθρώπους, να «ανεχτεί» συμπεριφορές που μπορεί να τον δυσαρεστούν, να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, να διεκδικήσει τον χώρο και τον χρόνο του στην ομάδα, να εκφράζει με ειλικρίνεια τις σκέψεις του. Να δεσμεύεται και να συνεργάζεται στην επίτευξη ενός κοινού στόχου.